To miód czysty, surowy, pochodzący od rodzimych pszczół pozyskujących nektar z jednorodnych regionów Polski.
Nektarowy miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej. Jest to rodzaj rośliny bardzo miododajnej w Polsce. Przez jedna godzinę można uzyskać nawet 200 kg miodu, a najlepiej nektaruje w ciepłe, pochmurne dni. Mówi się, że albo się kocha, albo nienawidzi miód gryczany. Jest tak, dlatego że ten rodzaj miodu ma słodki, ale ostry, a nawet piekący smak. Charakteryzuje go zapach kwiatów gryki. Krystalizuje się na grubą i niejednolitą masę. Miód ma piękną ciemnobrązową, karmelową barwę.
Zdrowie:
Miód gryczany poprawia odporność organizmu gdy spożywamy go regularnie, dlatego warto mieć go w swojej domowej spiżarni. Działa pomocniczo w schorzeniach układu krążenia, chorobie wieńcowej, miażdżycy wspomagająco przy złamaniach kości – sprzyja odbudowie komórek kostnych.
Miodociekawostka:
Miody gryczane wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w kosmetyce, gdzie znajdują swoje zastosowanie w kremach i peelingach. Rozjaśnia i wygładza skórę, a także posiada właściwości przeciwzapalne i kojące.
Miód od Miododajnych jest produktem społecznie odpowiedzialnym!
Co to znaczy?
Zerknij tutaj!
Miód od Miododajnych to przede wszystkim:
⬢ Jednorodny Polski miód.
⬢ Rozlewany w naturalnej temperaturze.
⬢ Produkt społecznie odpowiedzialny.
⬢ Zrównoważona pszczela gospodarka.
Wspieraj produkty lokalne i wybieraj odpowiedzialnie.
Opis
Specyfikacja
Nikt jeszcze nie opublikował opinii na temat tego produktu.